Nyúl szalámi paprikás/fehér - Salami z królika paprykowe lub białe

Mięso królika jest popularnym zdrowym produktem, salami z królika, pieprzowe lub paprykowe podbija gusta klientów.

Królik - znany i często spożywany - w porównaniu do mięsa wieprzpowego, mięso królika posiada więcej wartości odżywczych,większa zawartość energii, znaczna zawartość białka oraz korzystne skład aminokwasowy jest doskonałe dla dzieci oraz chorych. Niska zawartość tłuszczu i cholesterolu, optymalny skład kwasów tłuszczowych, może zmniejszyć ryzyko otyłości i chorób sercowo-naczyniowych, oprócz niskiej zawartości sodu, a więc spożywanie jest zalecane w celu zapobiegania nadciśnieniu. Jest istotnym źródłem grupy witaminy B. Jedna porcja lub 100 g mięsa królika to dzienne zapotrzebowanie na przykład na witaminę B12.  Także przydatny dla zawartości żelaza, dzięki czemu jest idealny dla kobiet w ciąży, dzieci i pacjentów z niedokrwistością.