Nasza oferta
Proponujemy Państwu wycieczkę we spaniały świat Węgierskich smaków. Proponujemy zapoznanie się z najbardziej znanym w Europie regionem producentów papryki.
Początki uprawy papryki w okolicach Segedynu sięgają XVIII wieku. Warzywo trafiło na Węgry w wiekach XVI – XVII za sprawą zachodnioeuropejskich kupców (część kraju we władaniu Habsburgów) oraz Turków (część kraju należąca do Porty). Początkowo uprawiane głównie jako nowa, ciekawa roślina ozdobna przez arystokrację i szlachtę, z czasem zaczęła być uprawiana jako warzywo przez węgierskie chłopstwo. Do XIX wieku uprawiana na potrzeby domowe, w drugiej połowie tego stulecia zaczęła być eksportowana, przede wszystkim pod postacią przyprawy w proszku. Większość eksportu przyjmowały pozostałe część c.k. monarchii.
Ciepły klimat, duże nasłonecznienie i żyzne gleby w środkowym biegu rzeki Cisy sprawiły, że okolice Segedynu stały się jednym z najbardziej wydajnych regionów uprawy papryki i wytwórstwa przyprawy na Węgrzech. W latach 30. Węgierska papryka w proszku zaczęła trafiać do Ameryki Północnej, a w 1934 r. Segedyn i okolice zostały uznane za obszar zastrzeżony. Tym samym wyłącznie wyroby z papryki wytworzone w Segedynie i okolicach mogły i po dziś dzień mogą nosić miano „szegedi paprika”.
Segedyńska papryka otrzymała oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia w listopadzie 2010 roku.
Pamiętajcie że papryka zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tłuszczów, odmładza i poprawia nastrój. Jest niezbędnym źródłem witamin i minerałów. To z Węgierskich papryk w latach trzydziestych ubiegłego wieku Albertowi Szent-Gyorgyiowi udało się wyizolować kwas askorbinowy czyli witamine C
Węgierskie surowe mięso eko
Czekolady Stühmer
Węgierskie wędliny, kiełbasy i salami
Produkty ze świń rasy Mangalica
Węgierska papryka mielona
Węgierska papryka wędzona i przyprawy
Węgierska papryka suszona
Węgierskie pasty i przeciery Chili-trade.kft
Węgierskie produkty UNIVER
Węgierskie Kiszonki z Vecsés
Węgierskie makarony Soós Tészta Kft.
Inne Węgierskie smakołyki