Węgierskie makarony Soós Tészta Kft.

Nasza oferta » Węgierskie makarony Soós Tészta Kft.

Firma Soós Tészta Kft została założona w 1981 roku. Na początku produkcja była na małą skalę, oparte na technologii tradycyjnej, z minimalnym udziałem maszyn.  W wyniku pierwszych sukcesów  w 1999 r. został zbudowana nowa hala produkcyjna w Vecsés. Szybki rozwój przyniósł wprowadzenie systemów jakości (HACCP, ISO 9002) i niezwykle nowoczesnej technologicznie włoskiej linii produkcyjnej (maszyny do produkcji makaronu ITALPAST).

Rok 2004 był dużym sukcesem dla firmy. Wiosną przekazano nowy magazyn, wprowadzono nowy system zapewnienia jakości, a także w tym samym roku firma otrzymała 'Węgierską Nagrodę Jakości Wyrobów' oraz pochwalny dyplom w Parlamencie.

Kolejnym krokiem był hala przetwórstwa jaj, w której w doskonałych warunkach przetwarzano świeże jajka oraz mąkę doskonałej jakości -  pełny smak i charakter ciasta do wyrobu makaronu.

Aktualnie dostępne także w Polsce w Naszej dystrybucji.

 

  • Węgierskie makarony Soós Tészta Kft - oferta zobacz;

     

     

     

    Znakomite makarony z mąki pszennej z dodatkiem świeżych jaj. Tradycyjna produkcja, wysokiej jakości makaronu oparta o wiejski charakter wyrabiania ciasta. Prawdziwy makaron którego nie moze zabraknąć w Waszym sklepie.

     

    oferta detaliczna tutaj:

  • Węgierskie makarony Soós Tészta Kft. z pszenicy Durum - oferta zobacz;

    Triticum durum czyli pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej rośnie w suchym, kontynentalnym klimacie.

    Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Mąka z pszenicy durum zwana semoliną jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna (Triticum vulgaris).

    Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum produkuje się również kus kus.

    Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników. Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g. Warto zatem wybierać makarony o niższym udziale węglowodanów przy jednocześnie wyższej zawartości błonnika pokarmowego.